
LCQ10: Seat belts to passenger seats of public light buses 

*********************************************************  

     Following is a question by the Hon Ronny Tong Ka-wah and 

a written reply by the Secretary for Transport and Housing, 

Ms Eva Cheng, at the Legislative Council meeting today (July 

14): 

 

Question: 

 

     In a serious traffic accident which occurred in Sha Tin 

on May 17 this year, a public light bus (PLB) collided with 

a taxi, resulting in one death and six injuries, and the 

deceased and two of the injured persons were passengers of 

the PLB.  It was reported that as the passenger seats of the 

PLB concerned were not fitted with seat belts, the three 

passengers were either killed or seriously injured, while the 

PLB driver who wore a seat belt had only sustained a minor 

injury.  In this connection, will the Government inform this 

Council: 

 

(a) of the number of PLBs not fitted with seat belts on their 

passenger seats in Hong Kong at present, and the percentage 

of such number in the total number of PLBs; 

 

(b) given that it is stipulated under the Road Traffic (Safety 

Equipment) Regulations (Cap. 374F) that all rear seats of PLBs 

registered on or after August 1, 2004 are required to be fitted 

with seat belts, and passengers must wear the seat belts fitted 

on their seats, failing which they are liable to prosecution, 

of the respective numbers of prosecution instituted, since 

the legislation has come into operation, against PLB owners 

who failed to have their vehicles fitted with seat belts as 

required and passengers who failed to wear seat belts as 

required; 

 

(c) whether the Government will make it a mandatory 

requirement for all seats of PLBs to be retrofitted with seat 



belts, and whether financial assistance will be provided to 

owners of PLBs registered before August 1, 2004 and not yet 

fitted with seat belts; if so, of the details; if not, the 

reasons for that; and 

 

(d) whether the authorities will step up law enforcement 

against PLB passengers' failure to wear a seat belt and 

increase the penalty for the offence, so as to alert them of 

the requirement of wearing a seat belt? 

 

Reply: 

 

President, 

 

(a) Under regulation 6(C) of the Road Traffic (Safety 

Equipment) Regulations (Cap. 374F), every public light bus 

(PLB) registered on or after August 1, 2004 shall be provided 

with a seat belt for each of its passenger seats.  As at June 

30, 2010, there were 2,382 PLBs (55% of all PLBs) fitted with 

passenger seat belts in Hong Kong.  There were 1,967 PLBs 

which were first registered before August 1, 2004 (45% of all 

PLBs) and were not fitted with passenger seat belts. 

 

(b) Between August 2004 and June 2010, the Police instituted 

a total of 11,090 prosecutions against PLB drivers and 

passengers for failing to wear seat belts (the Police do not 

have a breakdown on the number of prosecutions against drivers 

and passengers).  The number of prosecutions by year is at 

Annex. 

 

     No PLB owners have been prosecuted for non-compliance 

with the requirement of fitting seat belts in their vehicles. 

 

(c) We do not intend to make it a mandatory requirement for 

all PLBs first registered before August 1, 2004 to be 

retrofitted with passenger seat belts or provide financial 

assistance for such purpose.  Retrofitting passenger seat 

belts in a PLB affects its body structure, and PLBs of older 



age or models cannot cope with the reinforcement work required 

for retrofitting of passenger seat belts.  Therefore, when 

considering the relevant legislative amendments in 2000, we 

proposed to require only newly registered PLBs to be fitted 

with passenger seat belts.  Such an arrangement took into 

account the practicality of retrofitting work and struck a 

balance between the views of the PLB trade and the views of 

the different quarters of the community.  Subsequently, the 

legislative amendments requiring newly registered PLBs to be 

fitted with passenger seat belts were enacted in November 2002 

and implemented on August 1, 2004. 

 

     The Government's policy is that PLB owners should be 

responsible for any equipment, including retrofitting 

passenger seat belts, in their vehicles.  To encourage more 

PLBs to be retrofitted with passenger seat belts, the 

Transport Department (TD) issued in September 2006 the 

relevant specifications and drawings as guidelines for 

retrofitting approved passenger seat belts in PLBs first 

registered before August 1, 2004. 

 

     In addition, since August 1, 2004, the Government has 

introduced two incentive schemes to provide the PLB trade with 

financial assistance for encouraging PLB owners to replace 

their old PLBs with greener and newer models.  A third 

incentive scheme will be introduced later this year.  With 

old PLBs being gradually replaced with new models, the 

percentage of PLBs fitted with passenger seat belts will 

continue to rise. 

 

(d) Under the Road Traffic (Safety Equipment) Regulations (Cap. 

374F), passengers failing to wear seat belts are liable to 

a fine of $5,000 and imprisonment for three months.  We 

consider the existing penalty appropriate and will review the 

relevant legislation when necessary. 

 

     Apart from routine enforcement patrols, the Police will 

stage territory-wide operations regularly on education, 



publicity and enforcement fronts to raise the awareness of 

wearing seat belts among passengers and 

drivers.  Furthermore, the Road Safety Council, TD and Police 

will remind passengers and drivers of the requirement of 

wearing seat belts and the penalty of non-compliance by such 

means as announcements in the public interest on television 

and radio, publicity leaflets and posters. 

Ends/Wednesday, July 14, 2010 

Issued at HKT 11:40 

 


